Cred ca fiecare dintre voi a luat, macar o data, contact cu unul dintre urmatoarele: virus, trojan sau vierme.

Pentru inceput va voi spune cate ceva despre fiecare pentru a putea intelege ce se intampla in spatele unei infectari cu un astfel de soft.

Ce sunt virusii?
Definitia virusilor: Un virus este un program capabil de a se inmulti, strecurandu-se printre programele de pe un calculator sau dintr-o retea si provocand diverse efecte, de la unele inofensive, pana la unele distructive. In domeniul informatic se utilizeaza termenul virus din cauza asemanarilor functionale dintre aceste bucati de cod (programe) si vietuitoarele microbiologice. O definitie ceva mai academica, spune ca virusul este de fapt un acronim, provenit de la Vital Information Resources Under Siege (V I R U S).

Ce sunt trojenii?
Definitia unui trojan e simpla: Un trojan este un program ascuns de ochii utilizatorului care se incarca in sistemul personal, in genre fara antivirus, si permite unui alt utilizator accesul la resursele acelui calculator. Denumirea de „trojan” vine din istorie – „Calul troian”. A fost denumit astfel deoarece el vine sub o forma prietenoasa ascuns intr-un fisier mp3, avi, doc, exe si altele si odata executat (sau deschis) acel fisier trojanul se va executa.

Ce sunt viermii?
Definitie: Viermii (worms) sunt programe facute special pentru a se imprastia din calculator in calculator. Cele mai intalnite metode de imprastiere sunt prin e-mail si servicii Internet ca FTP sau HTTP. Cel mai propice loc de imprastiere: o retea interna bazata pe server slab securizat. Pentru a se imprastia, viermii folosesc o vulnerabilitate a calculatorului tinta sau folosesc metode de inginerie sociala pentru a fi executat manual.

Ce sunt keylogger-ele?
Definitie: Keylogger-ii sunt trojeni care ruleaza in background si inregistreaza tot ceea ce se introduce de la tastatura, putand retine si screenshut-uri permitand unui utilizator extern sa aiba acces la continutul introdus de dumneavoastra. In majoritatea cazurilor este vorba despre conturi de e-mail si parole, conturi de instant messenger, carduri de credit, parole de la domeniul perosnal s.a.m.d.

Ce sunt flooder-ele?
Definitie: Flooder-ele sunt programe care supraincarca porturile de comunicare dintr-o retea (incluzand aici si Internetul) facand-o din ce in ce mai greoaie, pana la blocarea acesteia.

Cum ne putem proteja de aceste programe „rau facatoare”?
Simplu! Antrivirusi cu licenta sau versiuni open source actualizate la timp, un firewall cu licenta sau open source la fel cu update-urile la zi. Acest lucru va scadea rata dumneavoastra de infectare cu pana la 90% (intotdeauna se va gasi un soft mai nou si mai puternic incat sa combata aceste mijloace de aparare primare).

Conform mai multor surse online (PC WORLD, My Windows Club, Dev Duff, Cool PC Tips) cei mai eficienti antivirusi prezenti sunt: BitDefender, Eset Nod32 Antivirus, Avast Free Antivirus, Microsoft Security Essentials si Panda Cloud Antivirus.

Aici aveti si o alta parere inafara de a mea cu privire la unul dintre antivirusii propusi mai sus:

„Sunt utilizator de antivirus Bitdefender de mai bine de 5 ani. Am fost şi sunt foarte multumit de nivelul de securitate oferit de soluţiile Bitdefender. Bitdefender este un antivirus intuitiv, iar interfaţa aplicaţiei este una simplă şi uşor de folosit. Nu voi renunţa prea uşor la soluţiile Bitdefender în care am foarte mare încredere.”

Daniel Chetroni, blogger/owner DeviceR.ro

via Testimonials.