Ti-ai luat un netbook si ai nevoie sa iti (re)instalezi Windows-ul?

Daca ai netbook si nu ai nici o unitate optica externa sau cea pe care o ai nu este functionala atunci va trebui sa ai un stick USB de minim 2 GB pentru a rezolva problema.
In acest moment iti trebuie urmatoarele:

 • un calculator cu sistem de operare Windows (XP sau mai sus);
 • CD-ul de instalare Windows XP (se baga in unitatea optica a calculatorului mai sus mentionat)
 • Stick de memorie de minim 2GB
 • Urmatoarele 3 arhive: bootsect.zip, PeToUSB-3-0-0-7.zip si usb-prep8.zip.

Etapele de lucru:

Indicatie: Ferestrele de lucru nu trebuie inchise decat atunci cand este specificat.

 1. Creeaza un folder in care sa copiezi cele trei arhive de mai sus (de preferat cat mai aproape de radacina, de exemplu: C:\XP USB);
 2. Extrage in acel loc arhivele USB-prep8.zip si PeToUSB-3-0-0-7.zip;
 3. Copiaza executabilul PeToUSB in folderul usb_prep8;
 4. Intra in folderul usb_prep8 si executa fisierul usb_prep8.cmd;
 5. Se va deschide o fereastra precum in imaginea de mai jos. Apsa o tasta pentru a continua (scrie si in fereastra)

  Pasul 5

  Pasul 5

 6. Rezultatul va fi deschiderea aplicatiei PeToUSB, dupa cum se poate observa:

  Pasul 6

 7. Toate setarile sunt deja facute, acum trebuie sa dai click pe butonul „Start„. Aplicatia va avea ca rezultat formatarea stick-ului USB si il va face bootabil. Dupa terminarea operatiunii nu inchide aplicatia.
 8. Extrage arhiva bootsect.zip.
 9. Deschide consola de comenzi „cmd„. In XP, dai start -> run -> cmd (daca nu ai „run” se poate folosi combinatia CTRL+R), iar in Vista sau Windows 7 dai start si apoi scrii „cmd” in casuta de cautare (Search).
 10. In consola, utilizand comanda „cd” (change directory), vei merge in folderul in care se afla fisierul bootsect.exe. Comanda ar trebui sa arate cam asa: „cd \XP USB\bootsect„.
 11. Dupa ce ai ajuns in folderul respectiv, tasteaza „bootsect.exe /nt52 I:„, unde I este litera (drive-ul) atribuita stick-ului USB. (Acceseaza My Computer si vezi ce litera este atribuita stick-ului USB). Apoi inlocuieste in linia de comanda litera I cu litera care corespunde stick-ului.

  Pasul 11

 12. Rezultatul va fi actualizarea FAT-ului sistemului de fisiere necesare la boot pentru stick-ul USB si astfel stick-ul USB devine USB Boot Stick. Acum poti inchide fereastra de mai jos si aplicatia PeToUSB.

  Pasul 12

 13. Ai in fata urmatoarea fereastra? Daca nu, apasa Enter. Dupa ce iti apare lista cu optiuni, alege-le in ordine, pe urmatoarele:
  • Alege optiunea 1 apoi selecteaza drive-ul CD-ului de instalare Windows XP.
  • Optiunea 2 – alege o litera neatribuita niciunui drive din calculatorul tau. Spre exemplu T.
  • Optiunea 3 – alege litera atribuita stick-ului USB („I” in cazul prezentat)
  • Optiunea 4 incepe procesul. Cand te intreaba de formatare, alege „Yes”, apoi la „Press any key to continue” apesi o tasta. Procesul mai necesita cateva confirmari, durata procesului fiind influentata de viteza stick-ului USB si a unitatii optice.

   Pasul 13

 14. Acum nu trebuie decat sa confirmi dezactivarea drive-ului virtual temporar T: si sa inchizi ferestrele. Stick-ul USB XP este gata. Urmeaza sa treci la instalarea sistemului pe netbook.

Instalarea Windows XP de pe stick-ul USB XP

 • Infinge stick-ul in port-ul USB, apoi porneste netbook-ul;
 • Verifica in BIOS ca prioritatea la boot sa fie Removable Device, apoi HDD-ul;
 • In unele cazuri trebuie sa alegi meniul de boot imediat cum porneste calculatorul. De acolo selectezi „USB” si device-ul corespunzator.
 • Se poate observa ca meniul este schimbat fata de cel clasic de instalare a Windows XP.
 • Se alege optiunea 1 „TXT Mode Setup Windows XP„. Aici se petrece prima parte a instalarii, cea in modul text. Dupa ce terminacopierea fisierelor si se restarteaza, booteaza din nou de pe stick si alege optiunea 2 „GUI Mode Setup Windows XP„. De acum si pana la finalizarea completa, vei boota de pe disk si vei alege optiunea 2.

Sursa: go4it

Reclame